29 wrzesień 2023
SOŁECTWO NA PLUS - „ POTRAWY REGIONALNE W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE W TWARDEJ”
W ramach projektu "Sołectwo na plus" zakupiono piec konwekcyjno-parowy z podstawą dla sołectwa Twarda, celem doposażenia tutejszego Domu Ludowego.
Zakup urządzenia skróci czas przyrządzania oraz ułatwi przygotowywanie potraw. Nowoczesny sprzęt poprawi walory smakowe i estetyczne potraw oraz podniesie warunki sanitarne, co przy organizacji imprez jest bardzo ważne.
Zgodnie z założeniami projektu zorganizowano warsztaty kulinarne dla wszystkich chętnych mieszkańców wsi Twarda. Pozyskany sprzęt posłużył Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Twardej do przygotowania kilku regionalnych potraw według starych przepisów, ale w nowatorskim wydaniu. Spotkanie kulinarne było okazją do integracji społeczności lokalnej i wspólnego spędzenia czasu przez mieszkańców Twarda.
Cel projektu współfinansowanego z budżetu Samorządu Województwa Łódzkiego jakim jest rozwój sołectw poprzez pobudzenie aktywności społecznej mieszkańców oraz wzmocnienie tożsamości lokalnej został osiągnięty.